Tuesday, December 21, 2021

C4 karbon 14 karbon datering

C4 karbon 14 karbon datering



Nyhetsbrev Få de siste svarene sendt til deg på e-post. Den nye standarden, Oxalic Acid II, ble bevist å ha bare en liten forskjell med Oxalic Acid I når det gjelder innhold av radiokarbon. Hvilket verdensbilde støtter vitenskapen? Det er viktig å huske at materialet må ha vært levende på et tidspunkt for å absorbere karbonet, noe som betyr at karbondatering av bergarter eller andre uorganiske gjenstander ikke er mer enn unøyaktig gjetning. Forskere har studert andre radioaktive isotoper skapt av kosmiske stråler for å finne ut om de også kan brukes til å datere objekter av arkeologisk interesse; slike isotoper inkluderer 3 He10 Be21 Ne26 Aland 36 Cl, c4 karbon 14 karbon datering. CRA-konvensjonene inkluderer bruk av Libbys halveringstid, b bruk av oksalsyre I eller II eller en hvilken som helst passende sekundær standard som moderne radiokarbonstandard, c korreksjon c4 karbon 14 karbon datering prøve isotopfraksjonering til en normalisert eller basisverdi på





Hva er Radiocarbon Dating?



Internet Explorer støttes ikke lenger. Prøv å laste ned en annen nettleser som Chrome eller Firefox. Gaven din er doblet! Samarbeid med oss ​​for å nå flere mennesker for Kristus. Logg på hvis du allerede har en konto. Forskere bruker en teknikk som kalles radiometrisk datering for å anslå alderen til bergarter, c4 karbon 14 karbon datering, fossiler og jorden. Mange mennesker har blitt ført til å tro at radiometriske dateringsmetoder har bevist at jorden er milliarder av år gammel. Med vårt fokus på én bestemt form for radiometrisk datering – karbondatering – vil vi se at karbondatering sterkt støtter en ung jord.


Merk at i motsetning til c4 karbon 14 karbon datering populær misforståelse, karbondatering brukes ikke til å datere steiner som er millioner av år gamle. Før vi kommer inn på detaljene om hvordan radiometriske dateringsmetoder brukes, må vi gjennomgå noen foreløpige konsepter fra kjemi.


C4 karbon 14 karbon datering at atomer er de grunnleggende byggesteinene i materie. Atomer er bygd opp av mye mindre partikler kalt protoner, nøytroner og elektroner. Protoner og nøytroner utgjør den sentrale kjernen i atomet, og elektroner danner skall rundt kjernen. Antall protoner i kjernen til et atom bestemmer grunnstoffet. For eksempel har alle karbonatomer 6 protoner, alle nitrogenatomer har 7 protoner, og alle oksygenatomer har 8 protoner.


Antall nøytroner i kjernen kan variere i en gitt type atom. Så et karbonatom kan ha seks nøytroner, eller syv, eller muligens åtte - men det vil alltid ha seks protoner. Illustrasjonen nedenfor viser de tre isotopene av karbon. Det er to hovedapplikasjoner for radiometrisk datering. En c4 karbon 14 karbon datering for potensielt datering av fossiler en gang levende ting ved bruk av karbondatering, og den andre er for datering av bergarter og jordens alder ved bruk av uran, kalium og andre radioaktive atomer.


Atomnummeret tilsvarer antall protoner i et atom. Atommasse er en kombinasjon av antall protoner og nøytroner i kjernen. Elektronene er så mye lettere at de ikke bidrar nevneverdig til massen til et atom. Karbon 14 Calso referert til som radiokarbon, hevdes å være en pålitelig dateringsmetode for å bestemme c4 karbon 14 karbon datering alder av fossiler opp til 50, til 60, år.


Hvis denne påstanden er sann, er den bibelske beretningen om en ung jord rundt 6 år i tvil, siden 14 C-datoer på titusenvis av år er vanlige. Gud vet akkurat hva han mente å si, og hans forståelse av vitenskap er ufeilbarlig, mens vår er feilbar.


Så vi skulle aldri tro det er nødvendig å modifisere Hans Ord. Siden Bibelen er Guds inspirerte Ord, bør vi undersøke gyldigheten av standardtolkningen av 14 C-datering ved å stille flere spørsmål:. Alle radiometriske dateringsmetoder bruker vitenskapelige prosedyrer i nåtiden for å tolke det som har skjedd i fortiden, c4 karbon 14 karbon datering.


Prosedyrene som brukes er ikke nødvendigvis i tvil. Tolkningen av tidligere hendelser er i tvil. Det sekulære evolusjonære verdensbildet tolker universet og verden til å være milliarder av år gamle, c4 karbon 14 karbon datering.


Bibelen lærer et ungt univers og jord. Hvilket verdensbilde støtter vitenskapen? Kan karbondatering bidra til å løse mysteriet om hvilket verdensbilde som er mer nøyaktig?


Bruken av karbondatering er ofte c4 karbon 14 karbon datering. Karbon brukes for det meste for å datere en gang levende ting organisk materiale. Den kan ikke brukes direkte til å datere bergarter; den kan imidlertid potensielt brukes til å sette tidsbegrensninger på noe uorganisk materiale, slik som diamanter, diamanter kan inneholde karbon På grunn av den raske nedbrytningshastigheten på 14 C, kan den bare gi datoer i tusenvis av år og ikke millioner.


Det er tre forskjellige naturlig forekommende varianter av karbonisotoper: 12 C, 13 C og 14 C. Karbon brukes til datering fordi det er ustabilt radioaktivt mens 12 C og 13 C er stabile.


Radioaktiv betyr at 14 C vil forfalle sende ut stråling over tid og bli et annet grunnstoff. Hvis 14 C stadig forfaller, vil jorden til slutt gå tom for 14 C? Svaret er nei. Karbon tilføres hele tiden atmosfæren.


Disse kosmiske strålene kolliderer med atomer i atmosfæren og kan føre til at de går fra hverandre. Nøytroner som kommer fra disse fragmenterte atomene kolliderer med 14 N atomer atmosfæren består hovedsakelig av nitrogen og oksygen og konverterer dem til 14 C atomer nøytronet aksepteres og et proton blir kastet ut fra kjernen. Når 14 C er produsert, kombineres det med oksygen i atmosfæren 12 C oppfører seg som 14 C og kombineres også med oksygen for å danne karbondioksid CO 2.


Fordi CO 2 blir inkorporert i planter som betyr at maten vi spiser inneholder 14 C og 12 Call levende ting bør ha samme forhold mellom 14 C og 12 C i seg som i luften vi puster inn.


Når en levende ting dør, begynner datingprosessen. Så lenge en organisme er i live vil den fortsette å ta inn 14 C; men når den dør, stopper den. Siden 14 C er radioaktivt nedbrytes til 14 N, blir mengden 14 C i en død organisme mindre og mindre over tid. Derfor innebærer en del av dateringsprosessen å måle mengden 14 C som gjenstår etter at noe har gått tapt, forfalt.


For å faktisk gjøre dating, må andre ting være kjent. To slike ting inkluderer følgende spørsmål:, c4 karbon 14 karbon datering. Nedbrytningshastigheten til radioaktive grunnstoffer er beskrevet i form av halveringstid. Halveringstiden til et atom er hvor lang tid det tar før halvparten av atomene i en prøve forfaller.


Halveringstiden til 14 C er 5 år. For eksempel vil en krukke som starter med alle 14 C-atomer på tidspunkt null inneholde halvparten 14 C-atomer og halvparten 14 N-atomer ved slutten av 5, år en halveringstid. På slutten av 11, år to halveringstider vil glasset inneholde en fjerdedel 14 C-atomer og tre fjerdedeler 14 N-atomer. Siden halveringstiden til 14 C er kjent hvor raskt den forfallerc4 karbon 14 karbon datering, den eneste delen som gjenstår å bestemme er startmengden på 14 C i et fossil.


Hvis forskere vet den opprinnelige mengden 14 C i en skapning da den døde, kan de måle den nåværende mengden og deretter beregne hvor mange halveringstider som har gått. Siden ingen var der for å måle mengden 14 C da en skapning døde, må forskere finne en metode for å bestemme hvor mye 14 C har forfalt. For å gjøre dette bruker forskerne hovedisotopen av karbon, kalt karbon 12 C.


Fordi 12 C er en stabil isotop av karbon, vil den forbli konstant; men mengden av 14 C vil avta etter at en skapning dør. Alle levende ting tar opp karbon 14 C og 12 C fra å spise og puste. Derfor vil forholdet mellom 14 C og 12 C i levende skapninger være det samme som i atmosfæren. Dette forholdet viser seg å være omtrent ett 14 C-atom for hver 1 trillion 12 C-atomer. Forskere kan bruke dette forholdet til å bestemme startmengden på 14 C.


Når en organisme dør, vil dette forholdet 1 til 1 billion begynne å endre seg. Mengden av 12 C vil forbli konstant, men mengden av 14 C vil bli mindre og mindre. Jo mindre forholdet er, jo lenger har organismen vært død. Følgende illustrasjon viser hvordan alderen beregnes ved å bruke dette forholdet.


En kritisk antagelse brukt i karbondatering har å gjøre med dette forholdet. Det antas at forholdet mellom 14 C og 12 C i atmosfæren alltid har vært det samme som i dag 1 til 1 trillion. Hvis denne antagelsen er sann, er AMS 14 C-dateringsmetoden gyldig opp til ca. 80 år. Utover dette tallet ville ikke instrumentene forskerne bruker kunne oppdage nok gjenværende 14 C til å være nyttige i aldersestimater.


Dette er en kritisk antagelse i datingprosessen. Hvis denne antagelsen ikke stemmer, vil metoden gi uriktige datoer. Hva kan føre til at dette forholdet endres? Hvis produksjonshastigheten på 14 C i atmosfæren ikke er lik c4 karbon 14 karbon datering vurdere c4 karbon 14 karbon datering gjennom forfall vil dette forholdet endre seg. Hvis dette ikke er sant, er ikke forholdet mellom 14 C og 12 C en konstant, noe som vil gjøre det vanskelig eller umulig å vite startmengden på 14 C i en prøve nøyaktig.


Willard Libby, grunnleggeren av karbondateringsmetoden, antok at dette forholdet var konstant. Hans resonnement var basert på en tro på evolusjon som antar at jorden må være milliarder av år gammel. Forutsetninger i det vitenskapelige miljøet er ekstremt viktige, c4 karbon 14 karbon datering. Hvis starten c4 karbon 14 karbon datering er usann, kan alle beregningene basert på denne antakelsen være riktige, men likevel gi en feil konklusjon.


I Dr. Dette var en urovekkende idé for Dr. Libby siden han trodde at verden var milliarder av år gammel og det hadde gått nok tid til å oppnå likevekt. Libby valgte å c4 karbon 14 karbon datering denne avviket ikke-likevektstilstand og han tilskrev det til eksperimentell feil. Avviket har imidlertid vist seg å være svært reelt.


Hva betyr dette? Hvis det tar omtrent 30 år å nå likevekt og 14 C fortsatt er ute av likevekt, så er kanskje jorden ikke særlig gammel. Andre faktorer kan påvirke produksjonshastigheten på 14 C i atmosfæren. Jorden har et magnetfelt rundt seg som hjelper til med å beskytte oss mot skadelig stråling fra verdensrommet.


Dette magnetfeltet forfaller og blir svakere. Jo sterkere feltet er rundt jorden, jo mindre antall kosmiske stråler er i stand til å nå atmosfæren. Hvis produksjonshastigheten på 14 C i atmosfæren var mindre tidligere, c4 karbon 14 karbon datering, Datoer gitt ved bruk av karbonmetoden ville feilaktig anta at mer 14 C hadde forfalt ut av en prøve enn det som faktisk har skjedd.


Dette vil resultere i å gi eldre datoer enn den sanne alderen.





datingsider med herpes



Ved å se på forholdet mellom karbon og karbon i prøven og sammenligne det med forholdet i en levende organisme, er det mulig å bestemme alderen til en tidligere levende ting ganske nøyaktig. Så hvis du hadde et fossil som hadde 10 prosent karbon sammenlignet med en levende prøve, ville det fossilet være:.


Fordi halveringstiden til karbon er 5 år, er den bare pålitelig for datering av gjenstander opp til ca. 60 år gamle. Prinsippet om karbondatering gjelder imidlertid også for andre isotoper.


Kalium er et annet radioaktivt grunnstoff som finnes naturlig i kroppen din og har en halveringstid på 1. Bruken av ulike radioisotoper tillater datering av biologiske og geologiske prøver med høy grad av nøyaktighet.


Imidlertid vil radioisotopdatering kanskje ikke fungere så bra i fremtiden. Alt som dør etter s, da atombomber, atomreaktorer og frilufts atomprøver begynte å endre ting, vil være vanskeligere å datere nøyaktig. no artikkel:. Meld deg på vårt nyhetsbrev! Mobilt nyhetsbrev banner lukkes. Mobil nyhetsbrev chat lukke. Mobil nyhetsbrev chat prikker. Mobil nyhetsbrev chat-avatar. Mobil nyhetsbrev chat abonner.


Miljøvitenskap. Geovitenskap. Geologiske prosesser. Hvordan Carbon Dating fungerer. Del innhold på Twitter Del innhold på Facebook Del innhold på LinkedIn Del innhold på flipboard Del innhold på Reddit Del innhold via e-post. Paleontologer ved Natural History Museum of Los Angeles forbereder og setter sammen fossilene til en 66 millioner år gammel Tyrannosaurus rex med kallenavnet Thomas, i Los Angeles 27. mars ble Thomas gravd ut i Montana mellom og How Carbon is Made " ".


Date et fossil Så snart en levende organisme dør, slutter den å ta inn nytt karbon. En formel for å beregne hvor gammel en prøve er ved karbondatering er: Annonse. Vanlige spørsmål om karbondating Hvor nøyaktig er karbondatering? Fremskritt innen teknologi har gjort det mulig å datere gjenstander og materialer, så det er ikke lenger enn noen tiår, på det meste.


Hvordan brukes karbon til å datere fossiler? Alle levende ting absorberer karbon fra atmosfæren, inkludert en mengde radioaktivt karbon Når planten eller dyret dør, slutter den å absorbere karbon. Men det radioaktive karbonet det har akkumulert fortsetter å forfalle. Forskere kan måle mengden karbon som er igjen og anslå hvor lenge siden planten eller dyret døde. Hvor finnes karbon?


Det finnes for det meste i atmosfærisk karbondioksid fordi det er der det hele tiden produseres ved kollisjoner mellom nitrogenatomer og kosmiske stråler.


Under disse forholdene reduseres fraksjoneringen, og ved temperaturer over 14 °C er δ 13 C-verdiene tilsvarende høyere, mens ved lavere temperaturer blir CO 2 mer løselig og dermed mer tilgjengelig for marine organismer. Et dyr som spiser mat med høye δ 13 C-verdier vil ha høyere δ 13 C enn et som spiser mat med lavere δ 13 C-verdier. Anrikningen av bein 13 C innebærer også at utskilt materiale er utarmet i 13 C i forhold til dietten. Karbonutvekslingen mellom atmosfærisk CO 2 og karbonat ved havoverflaten er også gjenstand for fraksjonering, med 14 C i atmosfæren mer sannsynlig enn 12 C for å løse seg opp i havet.


Denne økningen i 14 C-konsentrasjonen kansellerer nesten nøyaktig nedgangen forårsaket av oppstrømning av vann som inneholder gammelt, og dermed 14 C-utarmet, karbon fra dyphavet, slik at direkte målinger av 14 C-stråling ligner målinger for resten av biosfæren. Korrigering for isotopfraksjonering, slik det gjøres for alle radiokarbondatoer for å tillate sammenligning mellom resultater fra forskjellige deler av biosfæren, gir en tilsynelatende alder på omtrent år for havoverflatevann.


CO 2 i atmosfæren overføres til havet ved å løses opp i overflatevannet som karbonat- og bikarbonationer; samtidig går karbonationene i vannet tilbake til luften som CO 2. De dypeste delene av havet blander seg veldig sakte med overflatevannet, og blandingen er ujevn. Hovedmekanismen som bringer dypt vann til overflaten er oppstrømning, som er mer vanlig i områder nærmere ekvator. Oppstrømning påvirkes også av faktorer som topografien til den lokale havbunnen og kystlinjene, klimaet og vindmønstre.


Samlet sett tar blandingen av dyp- og overflatevann langt lengre tid enn blandingen av atmosfærisk CO 2 med overflatevannet, og som et resultat av dette har vann fra noen dyphavsområder en tilsynelatende radiokarbonalder på flere tusen år.


Upwelling blander dette "gamle" vannet med overflatevannet, og gir overflatevannet en tilsynelatende alder på rundt flere hundre år etter korrigering for fraksjonering. Den nordlige og sørlige halvkule har atmosfæriske sirkulasjonssystemer som er tilstrekkelig uavhengige av hverandre til at det er en merkbar tidsforsinkelse i blandingen mellom de to. Siden overflatehavet er utarmet i 14 C på grunn av den marine effekten, fjernes 14 C fra den sørlige atmosfæren raskere enn i nord.


For eksempel vil elver som går over kalkstein, som for det meste består av kalsiumkarbonat, få karbonationer.


På samme måte kan grunnvann inneholde karbon som stammer fra bergartene det har passert gjennom. Vulkanutbrudd skyter ut store mengder karbon i luften. Sovende vulkaner kan også slippe ut gammelt karbon.


Enhver tilsetning av karbon til en prøve av en annen alder vil føre til at den målte datoen blir unøyaktig. Forurensning med moderne karbon gjør at en prøve ser ut til å være yngre enn den egentlig er: effekten er større for eldre prøver. Prøver for datering må konverteres til en form som er egnet for måling av 14 C-innholdet; dette kan bety konvertering til gassform, flytende eller fast form, avhengig av måleteknikken som skal brukes.


Før dette kan gjøres, må prøven behandles for å fjerne eventuell forurensning og eventuelle uønskede bestanddeler. Spesielt for eldre prøver kan det være nyttig å berike mengden 14 C i prøven før testing. Dette kan gjøres med en termisk diffusjonssøyle. Når forurensning er fjernet, må prøvene konverteres til en form som passer for måleteknologien som skal brukes.


For akseleratormassespektrometri er faste grafittmål de vanligste, selv om gassformig CO 2 også kan brukes. Mengden materiale som trengs for testing avhenger av prøvetypen og teknologien som brukes.


Det er to typer testteknologi: detektorer som registrerer radioaktivitet, kjent som beta-tellere, og akseleratormassespektrometre. For beta-tellere, en prøve som veier minst 10 gram 0. I flere tiår etter at Libby utførte de første radiokarbondateringseksperimentene, var den eneste måten å måle 14 C i en prøve å oppdage radioaktivt forfall av individuelle karbonatomer. Libbys første detektor var en geigerteller av hans eget design.


Han konverterte karbonet i prøven til lampesvart sot og belagt den indre overflaten av en sylinder med det. Denne sylinderen ble satt inn i telleren på en slik måte at telletråden var inne i prøvesylinderen, slik at det ikke skulle være noe materiale mellom prøven og ledningen.


Libbys metode ble snart erstattet av gasproporsjonale tellere, som ble mindre påvirket av bombekarbon, de ytterligere 14 C skapt av atomvåpentesting.


Disse tellerne registrerer utbrudd av ionisering forårsaket av beta-partiklene som sendes ut av de råtnende 14 C-atomene; utbruddene er proporsjonale med energien til partikkelen, så andre ioniseringskilder, som bakgrunnsstråling, kan identifiseres og ignoreres.


Tellerne er omgitt av bly- eller stålskjerming, for å eliminere bakgrunnsstråling og for å redusere forekomsten av kosmiske stråler. I tillegg brukes antisammenfallsdetektorer; disse registrerer hendelser utenfor skranken og enhver hendelse registrert samtidig både innenfor og utenfor skranken regnes som en uvedkommende hendelse og ignoreres. Den andre vanlige teknologien som brukes for å måle 14 C-aktivitet er væskescintillasjonstelling, som ble oppfunnet i , men som måtte vente til de tidlige årene, da effektive metoder for benzensyntese ble utviklet, for å bli konkurransedyktig med gasstelling; etter at væsketellere ble det mer vanlige teknologivalget for nybygde datinglaboratorier.


Tellerne fungerer ved å oppdage lysglimt forårsaket av beta-partiklene som sendes ut av 14 C når de samhandler med et fluorescerende middel tilsatt til benzenen. I likhet med gasstellere krever væskescintillasjonstellere skjerming og antikoincidenstellere. For både gasproporsjonal teller og væskescintillasjonsteller, er det som måles antall beta-partikler som er oppdaget i en gitt tidsperiode.


Hvert måleinstrument brukes også til å måle aktiviteten til en blindprøve - en prøve laget av karbon gammel nok til å ha ingen aktivitet. Dette gir en verdi for bakgrunnsstrålingen, som må trekkes fra den målte aktiviteten til prøven som dateres for å få aktiviteten som utelukkende kan tilskrives den prøvens 14 C.


I tillegg måles en prøve med standard aktivitet, for å gi en baseline for sammenligning. Ionene akselereres og føres gjennom en stripper, som fjerner flere elektroner slik at ionene kommer ut med en positiv ladning. En partikkeldetektor registrerer deretter antall ioner som detekteres i 14 C-strømmen, men siden volumet på 12 C og 13 C , som trengs for kalibrering er for stort for individuell ionedeteksjon, bestemmes tellingene ved å måle den elektriske strømmen som skapes i en Faraday kopp.


Ethvert 14 C-signal fra maskinens bakgrunnsblanke er sannsynligvis forårsaket enten av stråler av ioner som ikke har fulgt den forventede banen inne i detektoren eller av karbonhydrider som 12 CH 2 eller 13 CH. Et 14 C-signal fra prosessblindprøven måler mengden forurensning som tilføres under forberedelsen av prøven.


Disse målingene brukes i den etterfølgende beregningen av alderen på prøven. Beregningene som skal utføres på målingene som tas avhenger av teknologien som brukes, siden beta-tellere måler prøvens radioaktivitet mens AMS bestemmer forholdet mellom de tre forskjellige karbonisotopene i prøven. For å bestemme alderen til en prøve hvis aktivitet er målt ved beta-telling, må forholdet mellom aktiviteten og aktiviteten til standarden finnes.


For å bestemme dette måles en blank prøve av gammelt eller dødt karbon, og en prøve med kjent aktivitet måles.


Tilleggsprøvene gjør at feil som bakgrunnsstråling og systematiske feil i laboratorieoppsettet kan oppdages og korrigeres for. Resultatene fra AMS-testing er i form av forhold på 12 C , 13 C og 14 C , som brukes til å beregne Fm, "fraksjonen moderne". Både beta-telling og AMS-resultater må korrigeres for fraksjonering.


Beregningen bruker 8, år, gjennomsnittstiden avledet fra Libbys halveringstid på 5, år, ikke 8, år, gjennomsnittstiden avledet fra den mer nøyaktige moderne verdien på 5, år.


Libbys verdi for halveringstiden brukes for å opprettholde konsistens med tidlige radiokarbontestresultater; kalibreringskurver inkluderer en korreksjon for dette, slik at nøyaktigheten av endelig rapporterte kalenderaldre er sikret. Påliteligheten til resultatene kan forbedres ved å forlenge testtiden. Radiokarbondatering er generelt begrenset til å datere prøver som ikke er eldre enn 50 år, da prøver som er eldre enn det har utilstrekkelig 14 C til å være målbare.


Eldre datoer er oppnådd ved å bruke spesielle prøveprepareringsteknikker, store prøver og svært lange måletider. Disse teknikkene kan tillate måling av datoer opp til 60, og i noen tilfeller opptil 75 år før nåtid. Radiokarbondatoer presenteres vanligvis med et område på ett standardavvik vanligvis representert med den greske bokstaven sigma som 1σ på hver side av gjennomsnittet.


Dette ble demonstrert ved et eksperiment drevet av British Museums radiokarbonlaboratorium, der ukentlige målinger ble tatt på samme prøve i seks måneder. Resultatene varierte mye, men konsistent med en normal fordeling av feil i målingene, og inkluderte flere datointervaller med 1σ konfidens som ikke overlappet med hverandre. Målingene inkluderte en med spenn fra ca til ca år siden, og en annen med spenn fra ca til ca Feil i prosedyre kan også føre til feil i resultatene.


Beregningene gitt ovenfor produserer datoer i radiokarbonår: i. For å produsere en kurve som kan brukes til å relatere kalenderår til radiokarbonår, er det nødvendig med en sekvens av sikkert daterte prøver som kan testes for å bestemme deres radiokarbonalder.


Studiet av treringer førte til den første slike sekvensen: individuelle trestykker viser karakteristiske sekvenser av ringer som varierer i tykkelse på grunn av miljøfaktorer som mengden nedbør i et gitt år. Disse faktorene påvirker alle trær i et område, så å undersøke treringsekvenser fra gammelt treverk gjør det mulig å identifisere overlappende sekvenser. På denne måten kan en uavbrutt sekvens av treringer utvides langt inn i fortiden.


Den første slike publiserte sekvensen, basert på furutreringer med bristlecone, ble laget av Wesley Ferguson. Suess sa at han trakk linjen som viste vrikkene med "kosmisk schwung", som han mente at variasjonene var forårsaket av utenomjordiske krefter. Det var en stund uklart om wigglene var ekte eller ikke, men de er nå veletablerte. En kalibreringskurve brukes ved å ta radiokarbon-datoen rapportert av et laboratorium og lese på tvers av denne datoen på den vertikale aksen til grafen.


Punktet der denne horisontale linjen skjærer kurven vil gi kalenderalderen til prøven på den horisontale aksen. Dette er det motsatte av måten kurven er konstruert på: et punkt på grafen er utledet fra et utvalg av kjent alder, for eksempel en trering; når den er testet, gir den resulterende radiokarbonalderen et datapunkt for grafen.


I løpet av de neste tretti årene ble mange kalibreringskurver publisert ved bruk av en rekke metoder og statistiske tilnærminger. IntCal20-dataene inkluderer separate kurver for den nordlige og sørlige halvkule, da de er systematisk forskjellige på grunn av halvkuleeffekten. Den sørlige kurven SHCAL20 er basert på uavhengige data der det er mulig og utledet fra den nordlige kurven ved å legge til gjennomsnittlig offset for den sørlige halvkule der ingen direkte data var tilgjengelig.


Det er også en egen marin kalibreringskurve, MARINE Sekvensen kan sammenlignes med kalibreringskurven og passer best til sekvensen som er etablert. Denne "wiggle-matching"-teknikken kan føre til mer presis datering enn det som er mulig med individuelle radiokarbondateringer. Bayesianske statistiske teknikker kan brukes når det er flere radiokarbondatoer som skal kalibreres. For eksempel, hvis en serie radiokarbondatoer er tatt fra forskjellige nivåer i en stratigrafisk sekvens, kan Bayesiansk analyse brukes til å evaluere datoer som er uteliggere og kan beregne forbedrede sannsynlighetsfordelinger, basert på tidligere informasjon om at sekvensen skal bestilles i tide.


Flere formater for å sitere radiokarbonresultater har blitt brukt siden de første prøvene ble datert. Fra og med er standardformatet som kreves av tidsskriftet Radiocarbon som følger.


For eksempel indikerer den ukalibrerte datoen "UtC ± 60 BP" at prøven ble testet av Utrecht van der Graaff Laboratorium "UtC" , hvor den har et prøvenummer på "", og at den ukalibrerte alderen er år før nåtid, ± 60 år. Beslektede former brukes noen ganger: for eksempel betyr "10 ka BP" 10, radiokarbon år før nåtid i. Kalibrerte 14 C-datoer rapporteres ofte som "cal BP", "cal BC" eller "cal AD", igjen med "BP" som refererer til året som null dato. Et vanlig format er "cal date-range confidence", hvor:.


Kalibrerte datoer kan også uttrykkes som "BP" i stedet for å bruke "BC" og "AD". Kurven som brukes til å kalibrere resultatene bør være den siste tilgjengelige IntCal-kurven. Kalibrerte datoer bør også identifisere alle programmer, for eksempel OxCal, som brukes til å utføre kalibreringen. Et nøkkelbegrep for å tolke radiokarbondatoer er arkeologisk assosiasjon: hva er det sanne forholdet mellom to eller flere gjenstander på et arkeologisk sted?


Det hender ofte at en prøve for radiokarbondatering kan tas direkte fra objektet av interesse, men det er også mange tilfeller hvor dette ikke er mulig. Metallgravgods kan for eksempel ikke radiokarbondateres, men de kan finnes i en grav med kiste, trekull eller annet materiale som kan antas å ha blitt avsatt samtidig.


I disse tilfellene er en dato for kisten eller trekullet en indikasjon på datoen for deponering av gravgodset, på grunn av det direkte funksjonelle forholdet mellom de to. Det er også tilfeller der det ikke er noen funksjonell sammenheng, men assosiasjonen er rimelig sterk: for eksempel gir et kulllag i en søppelgrop en dato som har en relasjon til søppelgraven. Forurensning er spesielt bekymringsfullt når svært gammelt materiale hentet fra arkeologiske utgravninger og stor forsiktighet er nødvendig i prøvevalg og forberedelse.


I , foreslo Thomas Higham og medarbeidere at mange av datoene publisert for neandertaler-artefakter er for nye på grunn av forurensning av "ungt karbon". Når et tre vokser, er det kun den ytterste treringen som utveksler karbon med miljøet, så alderen som måles for en vedprøve avhenger av hvor prøven er tatt fra.


Dette betyr at radiokarbondateringer på treprøver kan være eldre enn datoen da treet ble felt. I tillegg, hvis et trestykke brukes til flere formål, kan det være en betydelig forsinkelse mellom fellingen av treet og den endelige bruken i den konteksten det er funnet. Et annet eksempel er drivved, som kan brukes som byggemateriale. Det er ikke alltid mulig å gjenkjenne gjenbruk. Andre materialer kan presentere det samme problemet: for eksempel er bitumen kjent for å ha blitt brukt av noen neolittiske samfunn for å vanntette kurver; bitumenets radiokarbonalder vil være høyere enn det som kan måles av laboratoriet, uavhengig av kontekstens faktiske alder, så testing av kurvmaterialet vil gi en misvisende alder dersom man ikke er forsiktig.


Et eget problem knyttet til gjenbruk er langvarig bruk eller forsinket deponering. For eksempel vil en tregjenstand som forblir i bruk i en lengre periode ha en tilsynelatende alder høyere enn den faktiske alderen til konteksten den er deponert i. Arkeologi er ikke det eneste feltet som bruker radiokarbondatering.


Radiokarbondatoer kan også brukes i geologi, sedimentologi og innsjøstudier, for eksempel. Evnen til å datere minuttprøver ved bruk av AMS har gjort at paleobotanikere og paleoklimatologer kan bruke radiokarbondatering direkte på pollen renset fra sedimentsekvenser, eller på små mengder plantemateriale eller trekull.


Datoer på organisk materiale gjenvunnet fra strata av interesse kan brukes til å korrelere strata på forskjellige steder som ser ut til å være like på geologisk grunnlag. Dateringsmateriale fra ett sted gir datoinformasjon om det andre stedet, og datoene brukes også til å plassere lag i den overordnede geologiske tidslinjen.


Radiokarbon brukes også til å datere karbon frigjort fra økosystemer, spesielt for å overvåke utslipp av gammelt karbon som tidligere ble lagret i jordsmonn som følge av menneskelig forstyrrelse eller klimaendringer.


Pleistocen er en geologisk epoke som begynte rundt 2. Holocen, den nåværende geologiske epoken, begynner for omtrent 11 år siden da Pleistocen slutter. Før radiokarbondatering kom, hadde de fossiliserte trærne blitt datert ved å korrelere sekvenser av årlig avsatte sedimentlag ved Two Creeks med sekvenser i Skandinavia.


Dette førte til anslag om at trærne var mellom 24 og 19 år gamle, [] og derfor ble dette antatt å være datoen for siste fremrykk av Wisconsin-isen før dens endelige retrett markerte slutten på Pleistocen i Nord-Amerika. Dette resultatet var ukalibrert, da behovet for kalibrering av radiokarbonalder ennå ikke var forstått.


Ytterligere resultater i løpet av det neste tiåret støttet en gjennomsnittlig dato på 11, BP, med resultatene antatt å være det mest nøyaktige gjennomsnittet 11, BP. Det var innledende motstand mot disse resultatene fra Ernst Antevs, paleobotanisten som hadde jobbet med den skandinaviske varve-serien, men hans innvendinger ble til slutt diskutert av andre geologer.


I s ble prøver testet med AMS, noe som ga ukalibrerte datoer fra 11, BP til 11, BP, begge med en standardfeil på år. Deretter ble en prøve fra fossilskogen brukt i en interlaboratorietest, med resultater levert av over 70 laboratorier.


Disse testene ga en median alder på 11, ± 8 BP 2σ konfidens som når de er kalibrert gir en datoperiode på 13 til 13, cal BP. I ble det oppdaget ruller i huler nær Dødehavet som viste seg å inneholde skrift på hebraisk og arameisk, hvorav de fleste antas å ha blitt produsert av essenerne, en liten jødisk sekt. Disse rullene er av stor betydning i studiet av bibelske tekster fordi mange av dem inneholder den tidligste kjente versjonen av bøker i den hebraiske bibelen.


Resultatene varierte i alder fra tidlig 4. århundre f.Kr. til midten av 4. århundre e.Kr. I alle unntatt to tilfeller ble rullene bestemt til å være innen år etter den paleografisk bestemte alderen. Deretter ble disse datoene kritisert med den begrunnelse at før rullene ble testet, hadde de blitt behandlet med moderne lakserolje for å gjøre skriften lettere å lese; det ble hevdet at unnlatelse av å fjerne ricinusoljen tilstrekkelig ville ha ført til at dadlene ble for unge.


Det er publisert flere artikler som både støtter og motarbeider kritikken. Rett etter publiseringen av Libbys artikkel i Science begynte universiteter rundt om i verden å etablere radiokarbondateringslaboratorier, og ved slutten av 2000 var det mer enn 20 aktive 14 C-forskningslaboratorier. Det ble raskt klart at prinsippene for radiokarbondatering var gyldige, til tross for visse uoverensstemmelser, årsakene til disse forble ukjente.


Utviklingen av radiokarbondatering har hatt en dyp innvirkning på arkeologi - ofte beskrevet som "radiokarbonrevolusjonen". Taylor, "14 C-data gjorde en verdensforhistorie mulig ved å bidra med en tidsskala som overskrider lokale, regionale og kontinentale grenser". Det gir mer nøyaktig dating innenfor nettsteder enn tidligere metoder, som vanligvis er avledet enten fra stratigrafi eller fra typologier e.


av steinredskaper eller keramikk ; den tillater også sammenligning og synkronisering av hendelser over store avstander. Fremkomsten av radiokarbondatering kan til og med ha ført til bedre feltmetoder innen arkeologi siden bedre dataregistrering fører til en fastere assosiasjon av objekter med prøvene som skal testes. Disse forbedrede feltmetodene ble noen ganger motivert av forsøk på å bevise at en 14 C-dato var feil. Taylor antyder også at tilgjengeligheten av bestemt datoinformasjon frigjorde arkeologer fra behovet for å fokusere så mye av energien deres på å bestemme datoene for funnene deres, og førte til en utvidelse av spørsmålene arkeologer var villige til å forske på.


For eksempel, fra s spørsmål om utviklingen av menneskelig atferd ble mye oftere sett i arkeologi. Dateringsrammeverket gitt av radiokarbon førte til en endring i det rådende synet på hvordan innovasjoner spredte seg gjennom det forhistoriske Europa.


Forskere hadde tidligere trodd at mange ideer spredte seg ved spredning gjennom kontinentet, eller ved invasjoner av folk som førte med seg nye kulturelle ideer. Etter hvert som radiokarbondatoer begynte å bevise at disse ideene var feil i mange tilfeller, ble det tydelig at disse innovasjonene noen ganger må ha oppstått lokalt. Dette har blitt beskrevet som en "andre radiokarbonrevolusjon", og med hensyn til britisk forhistorie har arkeolog Richard Atkinson karakterisert virkningen av radiokarbondatering som "radikal terapi" for den "progressive sykdommen invasjonisme".


Mer generelt stimulerte suksessen med radiokarbondatering interessen for analytiske og statistiske tilnærminger til arkeologiske data. Noen ganger daterer teknikker for radiokarbondatering et objekt av populær interesse, for eksempel likkledet i Torino, et stykke lintøy som av noen antas å bære et bilde av Jesus Kristus etter hans korsfestelse.


Tre separate laboratorier daterte prøver av lin fra likkledet i ; resultatene pekte på opprinnelse fra 1300-tallet, og reiste tvil om likkledets autentisitet som en påstått relikvie fra 1. århundre. Forskere har studert andre radioaktive isotoper skapt av kosmiske stråler for å finne ut om de også kan brukes til å datere objekter av arkeologisk interesse; slike isotoper inkluderer 3 He , 10 Be , 21 Ne , 26 Al og 36 Cl.


Med utviklingen av AMS i s ble det mulig å måle disse isotopene nøyaktig nok til at de kunne være grunnlaget for nyttige dateringsteknikker, som først og fremst har blitt brukt på datering av bergarter. Denne artikkelen ble sendt til WikiJournal of Science for ekstern akademisk fagfellevurdering i anmelderrapporter. Det oppdaterte innholdet ble reintegrert på Wikipedia-siden under en CC-BY-SA Versjonen av posten som er gjennomgått er: "Radiocarbon dating" PDF.


WikiJournal of Science. doi : ISSN Wikidata Q Fra Wikipedia, det frie leksikonet.

No comments:

Post a Comment